Czy sok malinowy pomaga na kaszel i przeziębienie?
Czasami zamiast brać kolejny lek na przeziębienie chcielibyśmy sięgnąć po coś naturalnego. Naturalne wyroby nie obciążają organizmu niepotrzebnymi substancjami dodatkowymi, jakie znajdują w wielu lekach na przeziębienie. Dlatego spróbowanie naturalnych metod leczenia kaszlu i przeziębienia może się łagodniejszą metodą leczenia.
dhshhchchchcehce
Jak działa sok malinowy?
Sok malinowy jest częstym wyborem przy przeziębieniu w tak zwanym “sezonie grupowym”, kiedy jest większe ryzyko zachorowania. Temperatura spada, a wirusy mają idealne warunki do przenoszenia się z osoby na osobę. Sok malinowy ma właściwości rozgrzewające, co jest przydatne przy przeziębieniu, gdy czujemy się wychłodzeni. Tak działa zawarty w malinach kwas salicylowy. Często syrop malinowy nazywa się naturalną aspiryną, właśnie dlatego, że rozgrzewa i zbija stan gorączkowy. Ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, co jest kluczem do poradzenia sobie z stanem chorobowym. Przebija swoimi właściwościami apteczną witaminę C.
Jak zrobić samemu sok malinowy?
Przepis malinowy być może znają nawet Twoi dziadkowie, gdyż jego prozdrowotne właściwości są znane od wieków. Z pewnością ten zrobiony samodzielnie będzie miał lepszą skuteczność niż te dostępne w sklepach, które często mają śladowe ilości soku malinowe. Najlepszym sposobem na spożycie soku malinowego byłoby zrobienie go na bieżąco i wyciskanie na zimno. Jednak nie uwzględnienie procesu pasteryzacji sprawi, że nie postoi on długo i szybko się popsuje. Dlatego najczęściej sok malinowy pozyskuje się na gorąco, w formie syropu. Syrop uzyskujemy dodając do malin cukier, który zapobiega psuciu produktu.
Najłatwiej jest umieścić warstwami umyte maliny i cukier w dużym pojemniku i odstawić na kilka dni. Po kilku dniach płyn, który się pojawił przelewamy do garnka i zagotować. Tak sporządzony syrop przelewamy w mniejsze porcje. Procedura wygląda podobnie jak w przypadku pasteryzacji na przykład dżemu.
Można wykonać sok bez cukru ale tu konieczna będzie pasteryzacja. Chyba,że mamy dostęp do świeżych malin i możemy codziennie przygotowywać nowy sok. Może się wydarzyć tak,że sok nam fermentuje. Przyczyną jest źle wykonany proces pasteryzacji albo dostanie się powietrza do soku. Jeśli przydarzyła nam się taka sytuacja to można z soku zrobić nalewkę. Trzeba wziąć wtedy pod uwagę ,że nalewka zawiera alkohol i nie można podawać jej dzieciom. Właściwie wykonany sok malinowy jest jednak jak najbardziej odpowiedni dla dzieci. Dla lepszego działania stosujmy go cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym
Co kiedy nie pomaga sok malinowy?
Kiedy walczymy z uporczywymi objawami przeziębienia- kaszlem katarem – sam sok malinowy może okazać się niewystarczający. Ma on większe zastosowanie profilaktyczne. Na stan zapalny można sięgnąć po leki zawierające ibuprofen, natomiast na zbicie gorączki pomocny okaże się paracetamol. Obie substancje mają działanie przeciwbólowe. Jako syrop na męczący kaszel można wybrać na przykład bronchostop. Na zatkany nos w aptece znajdziemy bardzo duży wybór sprayów, które udrożnią zatoki.
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.